Wednesday, October 29, 2014

1MDB dari pandangan Dr Mahathir

1MDB is aggressively looking to be a major player in the Sabah power sector, eyeing a new hydro power plant with a 780MW capacity.
lebih tinggi dari pasaran 
apa kata Dr Mahathir :

1. kebebasan adalah suatu petanda kedewasaan sesebuah negara.kita dewasa.kita beri banyak kebebasan bersuratkhabar.malangnya kadang-kadang kebebasan disalahguna.ada akhbar sering menyalahguna kebebasan mereka.

2. kita tidak boleh masukkan sesiapa dalam tahanan ISA.oleh itu apabila sesuatu disalahguna,maka penjelasan perlu dibuat.jika tidak kebebasan akan membawa mudarat terutama apabila yang ditegur ialah kerajaan.

3. saya jarang membaca akhbar 'The Edge' tetapi baru baru ini saya terbaca rencana yang bertajuk "tabiat 1MDB membayar lebih untuk memperolehi (hutang) duit"

4. 1MDB ialah satu dana yang ditubuh oleh kerajaan sebagai dana kekayaan negara (sovereign wealth fund) untuk dilabur supaya negara akan dapat hasil dari kekayaannya bagi masa depan.

5. biasanya dana seperti ini ditubuh oleh negara pengeluar minyak yang banyak yang tidak dapat dihabiskan pendapatan setelah mentadbir dan membangun negara.

6. Malaysia bukanlah negara pengeluar yang besar.hampir semua 650ribu tong yang dikeluarkan tiap hari diguna dalam negeri. malaysia pula mengalami defisit dalam belanjawannya.tidak ada lebihan wang untuk dana kekayaan negara.

7. kerajaan terpaksa hutang untuk dana kekayaan.

8. the edge dalam rencananya menyebut bahawa kos pinjaman berbillion ringgit luar biasa tingginya.

9. pada 1 september 2009 1MDB menggegarkan industri perbankan apabila setuju membayar faedah 5.75% ke atas hutang RM5 billion.hutang ini dijamin oleh kerajaan.biasanya bon kerajaan membayar hanya 4.0%.petronas bayar 3.6% sahaja.

10.pada tahun 2014 1MDB berhutang lagi sebanyak RM5.6billion dengan faedah sebanyak 5.99%.

11.1MDB cuma dapat RM4.973billion kerana sebanyak RM630million ditolak untuk komisyen,bayaran fees dan perbelanjaan.ini bermakna kos pinjaman berjumlah 11.25% dari wang yang dipinjam.

12.pada mac 2013, 1MDB telah pinjam RM9.6billion dengan faedah 4.4% tetapi 1MDB dapat hanya RM8.7billion kerana RM906million atau 9.44% dipotong untuk bayar komisyen, fees dan perbelanjaan.

13.bayaran sebanyak 11.25% dan 9.4% adalah kepada GOLDMAN SACHS,pengurus pinjaman hutang itu.

14.sebaliknya sebuah syarikat Equiser international incorporated, milik kerajaan SARAWAK membayar Goldman sachs hanya 1.25% apabila pinjaman USD800million.

15.jurucakap kerajaan menjelaskan bahawa 1MDB memiliki  harta bernilai lebih dari 40billion sedangkan hutangnya hanya RM38billion.oleh itu rakyat tidak perlu bimbang. tetapi kenapa bayaran kepada Goldman Sachs begitu tinggi.

16.sebahagian wang yang dipinjam ini diguna untuk membeli stesyen janakuasa swasta - ini dilaporkan dalam akhbar- harga belian jauh lebih tinggi dari harga pasaran.

17.seorang jurucakap kerajaan menjelaskan bahawa wang 1MDB diguna untuk bumiputera. yang saya tau satu biasiswa diberi kepada seorang pelajar muzik.tidak mungkin biasiswa ini bernilai 38billion ringgit.kerajaan sepatutnya memberi maklumat yang jelas, terutama BUMIPUTERA yang boleh mendapat bantuan.

18.mungkin seluruh rencana dalam the edge adalah FITNAH untuk memburuk-buruk kerajaan dan PERDANA MENTERI. tetapi jika tidak ada AUDIT oleh pihak bebas dan penjelasan yang munasabah, saya khuatir orang ramai akan percaya cerita DONGENG the edge.

Wallahua'lam

sumber   : chedet
bertarikh : 27.10.2014No comments: